Łukasz Konik

O mnie

Łukasz Konik - Kucharz, miłośnik żużla. Jedna z najciekawszych postaci polskiej branży kulinarnej swojego pokolenia. Kreatywny poszukiwacz niezwykłych smaków, eksperymentator, który pokazuje, że polska kuchnia nie musi być nudna. Wzorem mistrzów - Ferrana Adrii, Hestona Blumenthala czy Thomasa Kellera - zafascynowany naukowym podejściem do sztuki tworzenia potraw. Urodził się w Gorzowie Wielkopolskim. Przygodę z gotowaniem rozpoczął w gorzowskim Technikum Gastronomicznym. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Zawodowe doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach oraz hotelach w kraju i poza jego granicami.

Od kilku lat reprezentuje Polskę na arenie kulinarnej m.in. podczas targów międzynarodowych m.in. Indie, Wietnam, Tajlandia, Korea, Chiny, Jakarta, Tajwan, Singapur, gdzie promuje kuchnie polską. Wspólnie ze swoim kulinarnym teamem prowadzi warsztaty, pokazy, eventy, podczas których odkrywa tajniki kuchni. Na temat twórczego gotowania często wypowiada się na łamach gazet oraz w lubianych programach  telewizyjnych. Wielki fan sportów motorowych. Obecnie zarządza cateringiem dietetycznym jednym z największych w Polsce. Pierwszy w Polsce autor bestsellerowej książki kulinarnej: „Kuchnia Regionów” (2021r.). Znany widzom telewizyjnej dwójki w programie „Pytanie na śniadanie” oraz MasterChef Junior w TVN, gdzie wystąpił w roli jury. 

media@lukaszkonik.pl

Media, PR

info@lukaszkonik.pl

Eventy, wydarzenia, warsztaty, pokazy kulinarne