Na temat kuchni polskiej można by mówić długo i namiętnie ponieważ na jej kształtowanie miały wpływ liczne przemiany historyczne, które miały miejsce na przestrzeni wieków. Nasza kuchnia ulegała wpływom zamieszkiwanych tereny Rzeczypospolitej przez liczne narody (mówimy tu o wpływach tatarskich, tureckich, mongolskich, niemieckich, ruskich, włoskich czy żydowskich i pewnie wiele innych). To z pewnością mocno zdeterminowało naszą kuchnię i jej ostateczne oblicze.
Kuchnia polska to MY. Każdy region Polski ma coś innego, smacznego do zaoferowania. Żyjemy w kraju od morza do gór, w kraju wielkich jezior i bogactwa naturalnego. Taka też jest nasza kuchnia, zdeterminowana obszarem, na którym żyjemy. Na południu ciężka i kaloryczna, na północy rybna. To jak wygląda ostatecznie na naszych talerzach zależy od nas.
Oczywiście słyniemy z niezliczonej ilości zup, kotleta schabowego i kapusty kiszonej ale to nie wszystko co mamy do zaoferowania.
Na kształt naszych talerzy od lat pracowały nasze babcie i mamy. To jak dzisiaj gotujemy to z pewnością ich wina ;-) To właśnie w naszych rodzinnych kuchniach nasze kubki smakowe poznają smaki i aromaty. To potrawy z dzieciństwa kształtują nasze poczucie estetyki kulinarnej. Ja należę do tych szczęśliwców, których mama i babcia gotowały wybornie. Nie były to wykwintne potrawy ale w swojej prostocie zawierały się wszystkie smaki, które sprawiały, że człowiek chciał więcej. Tak mi zostało do dziś.
Jak jest moja kuchnia polska? Nie mogę odpowiedzieć jednoznacznie. To połączenie tradycji z nowoczesnością. To jak nadanie starej lalce nowego życia.
Jakiś czas temu stworzyłem autorski program „Modern Culinary Inspirations”, poprzez który pokazuję piękno kuchni polskiej w niejednoznacznym wydaniu. Codziennie szukam inspiracji w kuchni regionalnej, zmieniam jej oblicza, dodaję coś nieoczywistego. Moja kuchnia polska to natura połączona z fizyką, bo przecież nie mogę zapominać o mojej miłości do kuchni molekularnej. To dzięki niej mogę przekraczać granice niemożliwego, to dzięki niej mogę osiągać niecodzienne smaki, aromaty i nieoczywiste konsystencje.
Zatem jaka jest moja kuchnia polska? Zaskakująco smaczna i tego się będę trzymał!